AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

10 biljaka koje Indijke koriste za negu kose

Ajuverdske biljke se već dugo koriste u Indiji kao deo ženskog režima da se osigura jaka, zdrava kosa. Svaka trava ima posebna, jedinstvena, svojstva i svaka se koristi na različite načine. Mogu da se koriste kao farbe za kosu, protiv upalnih procesa, kao i za rast kose. Najčešće se koriste u vidu praha ili ulja.

 1. Kokosovo ulje
  Nema veće potvrde kvaliteta tradicije vezane za kosu od korišćenja kokosovog ulja. U Indiji je kokosovo ulje sveprisutno u tretmanima za negu kose i tela. Tradicija Indijki da pre pranja kose šamponom nanesu kokosovo ulje je naučno dokazana kao veoma korisna. Naučnici su otkrili da kokosovo ulje prodire u kosu i tako je štiti od oštećenja tokom pranja i češljanja.
 2. Šikakai (Acacia Concinna) – Prirodni šampon
  Šikakai je tradicionalni prirodni šampon. Mahune ove biljke se suše i potom melju u prah od koga se pravi pasta koja se nanosi na kosu. Zna se da sadrži saponine koji su veoma česti u biljkama i ponašaju se kao deterdženti, budući da stvaraju penu kada se pomešaju sa vodom. Oni su možda i razlog zašto se na šikakai gleda kao na sredstvo za čišćenje.
 3. Kana i indigo – prirodne boje za kosu
  Kana je najčešće korišćena ajuverdska biljka. Prah ove biljke je sjajan, mnogi kanu koriste kao omekšivač, za tretman čišćenja, ali i kao boju za kosu. Obično se meša sa uljima, medom, omekšivačem i vodom. Kana čini kosu mekšom, omogućava da se vlažnost bolje zadržava i idealna je za dobijanje tamno braon i crvenkastih nijansi. Ako imate sedu kosu možete zaista da vidite da ova boja boji kosu u razne nijanse crvene, a nakon redovnog korišćenja, postaje tamnija. Indigo je druga biljna boja . Ona, kao što joj i ime kaže, boji kosu u indigo boju. Kod tamne kose i indigo i kana se teže uočavaju s obzirom na to da se obe boje vezuju za površinu kose, a ne menjaju količinu melanina u kosi.
 4. Amla (Indijski ogrozd) i
 5. Nim ulja
  Mnoga prirodna ulja uključujući i kokosovo, imaju antigljivična svojstva. Ulja od amle i nima se često koriste u Indiji i oba imaju antigljivična svojstva, a nim deluje i antibakterijski, kao i protiv vaši. Neki naučnici povezuju korišćenje nim ulja sa niskom stopom dermatofitoze (gljivičnog oboljenja kod ljudi i domaćih životinja) u Indiji. Nim se koristi i u kombinaciji sa kokosovim uljem, protiv zapaljenskih procesa, kao i protiv suve kože glave i svraba. Nim obogaćuje kosu proteinima.
 6. Hibiskus
  Hibiskus je cvet koji se proučava kao mogući pokretač rasta kose sa pozitivnim rezultatima u istraživanjima na životinjama. Isto tako se izučava i kao mogući kontraceptiv.
 7. Brahmi
  Brahmi je biljka koja se koristi od davnih vremena i spada u najvažnija sredstva za podmlađivanje u ajurvedi. To je najvažnija biljka za jačanje i ishranu. Puna je antioksidanata. Često se koristi za smanjenje napetosti i nervoze, što je čini popularnom kod lečenja nervnih poremećaja. Kao tretman za kosu se obično koristi za ublažavanje problema peruti i stimuliše rast folikula zbog svojih antioksidansa.
 8. Aloe vera
  Koristi se i za zaustavljanje gubitka kose i za pospešivanje rasta, ali i za čišćenje kose i kože glave. Aloa se takođe, u kombinaciji sa drugim uljima, koristi za hidrataciju kože.
 9. Susam
  Seme susama može da se koristi za rast kose dok istovremeno čini kožu mekšom. Može da se upotrebljava i kao boja za kosu.
 10. Ogrozd
  Ova biljka se često utiče na zadebljanje dlake i rast kose. Sprečava svrab kože glave, gubitak kose i perut. Čini kosu čušćom i sjajnijom. Ogrozd se takođe koristi sam ili u kombinaciji sa kanom za bojenje kose u tamno braon boju. Ogrozd je dobar za smirivanje kože glave i utiče na podebljanje dlake.
Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Film Titanik je u Americi prikazan u decembru 1997. godine i mnogi su predviđali propast filma jer je bio skup, a priča je već svima bila poznata i ekranizovana nekoliko puta pre toga. A ni Leonardo tada nije bio velika zvezda, koja je punila bioskopske sale, kao...

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond se uglavnom gleda zbog akcije, dobrih automobila, gedžeta. Ali i lepih devojaka koje Bond tako lako zavodi. Pogledajte koje frizure mu pomažu u tome i naučite poneki trik kako sami da ih stilizujete. Razdeljci su večni – Šon Koneri Kako izgleda njegova...

Bob Marli i dredovi

Bob Marli i dredovi

Bob Marli je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena. Njegov uticaj na ljude svih rasa, boja ili vere je nemerljiv. Njegova revolucionarna ujedinjujuća muzika, izazivala je kolonijalizam, rasizam, borila se protiv svih „izama“ i „sizama“ kao što je pevao u...

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Kao i polucilindar i štap, kovrdžava kosa skitnice, kojeg je tumačio na filmu, uvek je bila sastavni deo njegovog karaktera. Čarli Čaplin je bio svestan njenog značaja i dok se maskirao za ulogu, njegova frizura je postala bitna koliko i brkovi. Na primer, u Kako se...