AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu


Film Titanik je u Americi prikazan u decembru 1997. godine i mnogi su predviđali propast filma jer je bio skup, a priča je već svima bila poznata i ekranizovana nekoliko puta pre toga. A ni Leonardo tada nije bio velika zvezda, koja je punila bioskopske sale, kao danas. Međutim, film je osvojio 11 Oskara i 110 drugih nagrada i treći je najprofitabilniji film svih vremena.

Ljubavna priča koja ne zna za granice

Ali ovaj bioskopski hit nije bio hit samo u zapadnom svetu, već je uticao i na najdublja osećanja mladih Avganistanaca, više nego bilo koja druga američka ljubavna priča. Pre Titanika je omiljeni holivudski film u Avganistanu bio Rambo III, posvećen „hrabrim mudžahedinskim borcima“.

Titanik manija

I pored toga što su Talibani zabranili gledanje američkih filmova, kopije Titanika su preplavile crno tržište Kabula, tri godine nakon svetske premijere. Titanik manija je preplavila zemlju, posteri ovog filma su visili na zidovima mnogih Avganistanaca, čak su i velike komade povrća nazivali Titanik povrće. Postojali su i Titanik ubica komaraca, Titanik sandale, Titanik pasta za zube i što je najsmešnije – Titanik svadbena torta, u obliku broda koji udara u santu leda i tone. Baš prigodno za svadbe i veridbe.

Jedan bazar u Kabulu je nazvan Titanik bazar zato što se nalazi u koritu reke Kabul koje je dugo bilo suvo, a onda se odjednom napunilo vodom i potopilo bazar. Nakon jedne takve poplave, koja je odnela ceo bazar, sa svim stvarima u njemu, prodavci su rekli da će, kad se reka povuče, ponovo sve vratiti u korito i nastaviti prodaju.

Ahmed, koji prodaje tkanine na bazaru, kada nije poplavljen, kaže da se u Avganistanu i dalje često gleda ovaj film, jer je priča dobra i istinita i dodaje da svi naročito vole ljubavne scene u filmu.
Titanik frizura opasna po život

Fundamentalistima sve to nije mnogo smetalo, dok tinejdžeri nisu počeli da se šišaju da bi imali frizuru kao Leonardo Dikaprio u filmu. Leonardovu pečurka frizuru su nazivali Titanik frizura. Brojni tinejdžeri i više od 30 frizera je uhapšeno zbog ove frizure, drugi su prebijani i naterani da se ošišaju na ćelavo. Frizeri su hapšeni pod izgovorom da prave anti-islamske zapadnjačke frizure. Zbog frizure su avganistanski dečaci počeli da nose kape, kačkete, turbane, da bi sakrili kosu kada su u javnosti. Malo stariji su puštali i brade kako bi se uklopili, usput krijući frizuru.

Frizerska gerila

Tako su se pojavili Underground frizeri koji su pristajali da tajno šišaju dečake, nekada i kasno noću.
Ali Ahmed, frizer, je dva puta hapšen zbog šišanja Titanik frizure, ali ne odustaje, jer, kako kaže: “Posao je posao”.

Frizer Aminula Nazif se seća svojih prvih Titanik frizura. Prva mušterija je došla sa posterom Leonarda Dikaprija. Druga je pažljivo pokazala špil karata sa Leonardovom slikom na poleđini.
Kaže da je šišanje ove frizure bilo jako teško jer je nikada pre nije video, samo je gledao u sliku.

Njegova tri brata i otac, svi frizeri, priznaju da Nazif pravi najbolje Titanik frizure.
Ovaj hrabri frizer, koji nikada nije pogledao film, nije odustao od šišanja ove frizure ali je počeo to da radi tajno. Postao je popularan Underground frizer među tinejdžerima koji su obožavali film, i koji su kasno noću ili rano ujutru dolazili na šišanje.

Jedan od njih je šesnaestogodišnji Navid Mirkail koji je dobio Titanik frizuru, ali je bio prinuđen da ošiša kosu :”Sviđa mi se frizura filmske zvezde… on je zgodan mladić i izgleda mnogo lepo sa tom frizurom”.

Iako su mnoge filmske zvezde doživele da ih imitiraju, Leonardo Dikaprio je možda jedina zvezda u istoriji čiji obožavaoci su rizikovali da budu prebijani i zatvarani zbog imitiranja njegove frizure.

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond se uglavnom gleda zbog akcije, dobrih automobila, gedžeta. Ali i lepih devojaka koje Bond tako lako zavodi. Pogledajte koje frizure mu pomažu u tome i naučite poneki trik kako sami da ih stilizujete. Razdeljci su večni – Šon Koneri Kako izgleda njegova...

Bob Marli i dredovi

Bob Marli i dredovi

Bob Marli je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena. Njegov uticaj na ljude svih rasa, boja ili vere je nemerljiv. Njegova revolucionarna ujedinjujuća muzika, izazivala je kolonijalizam, rasizam, borila se protiv svih „izama“ i „sizama“ kao što je pevao u...

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Kao i polucilindar i štap, kovrdžava kosa skitnice, kojeg je tumačio na filmu, uvek je bila sastavni deo njegovog karaktera. Čarli Čaplin je bio svestan njenog značaja i dok se maskirao za ulogu, njegova frizura je postala bitna koliko i brkovi. Na primer, u Kako se...

Tradicionalne kubanske frizure

Tradicionalne kubanske frizure

Mnoge zemlje ili oblasti imaju svoje tradicionalne frizure, ali na Kubi “tradicionalna” frizura uglavnom znači prirodna kosa.Ako vam je kosa duga i tamna treba da dodate volumen, sjaj i kovrdže. Ako vam je kosa prirodno čupava vežite je ili napravite afro frizuru....