AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Duga kosa Sika sakrivena ispod turbana

Zašto kosa Sika ne sme da se šiša?
Kosa Sika se pušta od rođenja do smrti. Za Sike je karakteristično da se nikada ne šišaju i ne briju. Postoji teorija da ako se kosa nikad ne ošiša da će stalno biti sve duža i duža. Međutim, na primeru Sika se vidi da kosa kod svakog čoveka raste do određene dužine, preko koje više ne raste, kao ni brada i obrve, a da li će to biti pola metra, metar ili više, zavisi od gena. Da bi održavali svoju kosu urednom i čistom, Siki uvijaju kosu na vrhu glave i onda je prekrivaju različitim turbanima. Siki smatraju da je kosa božiji dar i zašto bi ga se neko odrekao šišanjem? Kosa Sika je jedan od simbola ljubavi prema bogu i poštovanje prema svemu što nam je dao.

Kanga
Običaj nešišanja kose Sika se naziva Keš. Oni kosu češljaju dva puta na dan. Od 17. veka Siki stalno nose kangu, mali češalj. Kanga služi da se pričvrsti Riši – punđa ispod turbana.

Kosa je naš štit
Iz ugla nauke, nešišanje kose je vrlo praktično jer kosa ima mnogo funkcija. Ona izoluje jedan sloj vazduha i drži ga odvojenog od kože. Tako hladi glavu leti i greje je zimi.
Dalje, kosa apsorbuje štetno ultraljubičasto zračenje i štiti od raka kože.
Iako Sikima nije potrebno naučno opravdanje da bi puštali kosu, dobro je znati da ovaj običaj kod Sika ima i pozitivno dejstvo na zdravlje.

Savremeno doba i kosa Sika
Danas trend kratke kose narušava ovu tradiciju. Procenjeno je da je čak polovina Sika u Indiji napustila ovaj običaj nošenja turbana i duge kose. Razlozi mogu biti praktični (izbegavanje svakodnevnog češljanja i vezivanja kose), ili su i njihovi roditelji šišali svoju kosu pa su sledili njihov primer, kao i pritisak okoline i prilagođavanje svog izgleda društvenim normama.

Zašto Siki nose turban?
Dok se Sikizam razvijao, od 15. do 18. veka, u južnoj Aziji, turban su nosili samo pripadnici najvišeg društvenog staleža. Ali kako je osnovno učenje ove vere da su svi ljudi jednaki – da nema onih koju su iznad ili ispod drugih, odlučeno je da svi Siki, koji su primljeni u veru, prekrivaju glavu turbanom. Tako su označili jednak status među svim pripadnicima ove vere.

Žene i turbani
Turban po tradiciji nose muškarci, dok žene prekrivaju glave dugačkim šalom koji se zove čuni ili dupata. Ipak, mnoge žene su prihvatile turban kao sredstvo kojim i one prekrivaju glavu.

Izgled turbana
Turbani mogu biti različitih boja i dezena, nema zabrana po tom pitanju. Neke boje poput narandžaste, plave i bele se tradicionalno nose tokom religijskih proslava i posebnih prilika, dok se crvena nosi tokom venčanja.
Kao i različite dužine, boje i dezeni, postoje i različiti oblici turbana, kružni, uglasti, oštriji, manji, veći…

Turban je pamučna tkanina duga i do 6 metara, široka do 2 metra, ali dužine mogu da variraju, kao i boje i dezeni.

Ceremonija odrastanja

Dečaci obično tkaninom obaviju glavu kao da imaju zavoj i samo uviju punđu. Taj način vezivanja se naziva – Patka. Postoji i ceremonija kojom se slavi prvi pravi turban i to je na neki način slavljenje odrastanja. Mada to nije striktno pravilo, jer neki ceremoniju odrastanja obeleže i kao veoma mali, dok turban počnu da vezuju tek kasnije.

Higijena kose i turbana
Što se tiče higijene, iako imaju jako dugu kosu, Siki je redovno peru i vezuju nov turban svaki dan.

Siki ne spavaju sa turbanima niti se tuširaju sa njima. Voda je “opasna” za turbane jer mogu da se odviju, pa verovatno nisu veliki ljubitelji kiše.
Ono što sigurno jeste prednost je udoban jastuk na glavi kada putuju.
Iako mnogi misle da je tolika količina tkanine na glavi tokom visokih temperatura neprijatna, turban je u stvari veoma prijatan jer štiti one koji ga nose od sunca, a toplo je, jer je vreme toplo, sa ili bez turbana.

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Film Titanik je u Americi prikazan u decembru 1997. godine i mnogi su predviđali propast filma jer je bio skup, a priča je već svima bila poznata i ekranizovana nekoliko puta pre toga. A ni Leonardo tada nije bio velika zvezda, koja je punila bioskopske sale, kao...

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond se uglavnom gleda zbog akcije, dobrih automobila, gedžeta. Ali i lepih devojaka koje Bond tako lako zavodi. Pogledajte koje frizure mu pomažu u tome i naučite poneki trik kako sami da ih stilizujete. Razdeljci su večni – Šon Koneri Kako izgleda njegova...

Bob Marli i dredovi

Bob Marli i dredovi

Bob Marli je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena. Njegov uticaj na ljude svih rasa, boja ili vere je nemerljiv. Njegova revolucionarna ujedinjujuća muzika, izazivala je kolonijalizam, rasizam, borila se protiv svih „izama“ i „sizama“ kao što je pevao u...

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Kao i polucilindar i štap, kovrdžava kosa skitnice, kojeg je tumačio na filmu, uvek je bila sastavni deo njegovog karaktera. Čarli Čaplin je bio svestan njenog značaja i dok se maskirao za ulogu, njegova frizura je postala bitna koliko i brkovi. Na primer, u Kako se...