AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Džin Harlou – Prva platinasta plavuša na svetu

Da li ste znali da je upravo Džin Harlou, lepotica iz 30-ih godina XX veka, započela trend farbanja kose u plavo, koji je i danas rasprostranjen u celom svetu? Pre nje, farbanje kose u plavo, nisu upražnjavale “fine dame”. Bilo je moderno imati tamnu kosu, pa su tako izgledale sve poznate lepotice s početka prošlog veka.

Ali Džin Harlou je sve promenila. Ona je bila mamac za bioskope dok je najpoznatija plavuša na svetu, Merlin Monro, još išla u obdanište. Harlou je prva žena koja je nosila titulu plave senzacije. Nakon njene iznenadne smrti u 26. godini, razvijale su se mnoge teorije zavere, ali odgovor možda leži baš u njenoj čuvenoj kosi.

Platinasta plavuša

Pre nje nije postojao izraz “Platinasta plavuša”. Tada na tržištu još nije bilo farbi koje bi mogle da posvetle kosu i stvore boju koju je Džin Harlou imala. Kako je naziv platinasta plavuša delovao kao dobar marketinški potez ponuđeno je 10000 dolara frizeru koji uspe da napravi takvu farbu za Džin Harlou. Iako je ona uvek tvrdila da je prirodna plavuša, to nije bio tačno.

Otrov u kosi

Njen frizer ju je odao kada je rekao da su njenu “otrovnu” farbu pravili od varikine, amonijaka, sapuna za pranje veša i vodonik peroksida. Ovu opasnu mešivinu glumica je nanosila jednom nedeljno na svoju glavu.
Uskoro je kosa počela da joj opada, i morala je da počne da nosi perike na snimanju filmova. Dve godine nakon što je promenila boju kose, čuvena glumica je preminula.

Bilo da je njena boja kose bila prirodna ili ne, ona je započela veliku promenu u modi. Od 30-ih godina je gotovo svaka holivudska zvezda imala plavu kosu, čak su Bet Dejvis i Džoan Kraford jedno vreme bile plave!
Koji god da je bio razlog njene smrti, Džin Harlou je zauvek promenila mišljenje o farbanoj kosi! Platinaste plavuše više nikad nisu izašle iz mode.

Srećom, danas postoje farbe i preparati koji nisu toliko štetni ni za kosu ni za kožu glave, i dobijanje željenog izgleda ne predstavlja opasnost.

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Film Titanik je u Americi prikazan u decembru 1997. godine i mnogi su predviđali propast filma jer je bio skup, a priča je već svima bila poznata i ekranizovana nekoliko puta pre toga. A ni Leonardo tada nije bio velika zvezda, koja je punila bioskopske sale, kao...

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond se uglavnom gleda zbog akcije, dobrih automobila, gedžeta. Ali i lepih devojaka koje Bond tako lako zavodi. Pogledajte koje frizure mu pomažu u tome i naučite poneki trik kako sami da ih stilizujete. Razdeljci su večni – Šon Koneri Kako izgleda njegova...

Bob Marli i dredovi

Bob Marli i dredovi

Bob Marli je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena. Njegov uticaj na ljude svih rasa, boja ili vere je nemerljiv. Njegova revolucionarna ujedinjujuća muzika, izazivala je kolonijalizam, rasizam, borila se protiv svih „izama“ i „sizama“ kao što je pevao u...

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Kao i polucilindar i štap, kovrdžava kosa skitnice, kojeg je tumačio na filmu, uvek je bila sastavni deo njegovog karaktera. Čarli Čaplin je bio svestan njenog značaja i dok se maskirao za ulogu, njegova frizura je postala bitna koliko i brkovi. Na primer, u Kako se...