AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Havajske frizure – cveće u kosi

Havaji su poznati po prirodnim lepotama, cveću, voću i kilometrima prelepih plaza. Popularne havajske frizure reflektuju lokalne boje i trendove koji podrazumevaju jednostavne frizure koje se lako prave.

Cveće

Pošto su Havaji dom velikom broju predivnog cveća i biljaka, cvet u kosi je uobičajen modni detalj. Neki od cvetova koji se mogu naći u kosi su hibiskus u raznim bojama, plumerija (Frankopanka, frangipani) i orhideja. Cvetovi mogu da se stave iza ušiju, u punđu ili neku drugu frizuru sa podignutom kosom. Cveće dodaje boje i šarm havajskoj kosi.

Inače, plumerija je cvet koji havajske žene nose da bi pokazale da li su slobodne ili ne. Može se naći u raznim bojama i aromatićnog je mirisa. Koristi se i za Hula suknje i nošnju, što ovaj cvet čini jako popularnim. Žene mogu da nose samo jedan cvet ili mali buket.

Nošenje cveta iza desnog uva pokazuje da su žene slobodne, a one koje ga nose iza levog su u vezi. Turisti uglavnom ne prate ova pravila.

Duga kosa

Domaće stanovništvo najčešće ima dugu kosu i godinama ne menjaju frizuru. Oni koji imaju ravnu kosu ne suše je fenom već prirodno i nose je puštenu. Oni sa kovrdžavom kosom često primenjuju brazilsko ispravljanje kose koje im omogućava da nekoliko meseci imaju ravnu kosu.

Havajske frizure sa podignutom kosom.

Pošto je na Havajima toplo i sunčano vreme mnogo dana u godini, a pošto je plaža mesto gde se prvodi mnogo vremena, mnoge Havajke nose vezanu kosu da bi je sklonile sa lica. To može biti konjski rep, punđa, pletenice ili Franch tweest (kosa je uvijena u vertikalnu punđu na potiljku).

Muške havajske frizure

I muškarci na Havajima tradicionalno nose duge kose, bilo da su puštene ili u pletenici. Međutim, ima i onih koji više vole kratke frizure zbog udobnosti i komfora.

Nega kose

Još od antičkih vremena stanovnici Havaja su imali holistički pristup lepoti. Sve je posmatrano kao celina-um, telo i duh. Svi ovi elementi su u vezi i ne smeju se razdvajati. Kada se proučavaju sredstva za negu lepote sa Havaja uvek se treba osvrnuti na tradiciju i stare običaje koje su koristili da bi imali zdravlje i lepotu.
Njihova tajna je: Vaše telo može biti lepo samo onoliko koliko se osećate lepi iznutra.
S obzirom na to da su dosta izloženi suncu i vodi, to uzima danak na koži i kosi. A mi od njih možemo pokupiti savete tokom ovih letnjih dana bez obzira da li smo u tropima, na Sredozemlju, na jezeru ili reci. Jednostavni i prirodni tretmani sa južnog Pacifika mogu se svuda koristiti.
Ono što je dobro za kožu dobro je i za kosu. Mnogo puta smo mogli čuti takve savete od naših frizera.

Kukui orah

Ulje od Kukui oraha pomaže kod suve kože glave i čini kosu neverovatno mekanom i sjajnom. RAspetljava zamršenu kosu i čini je otpornom na štetne efekte vode, vetra i sunca.
Treba samo staviti nekoliko kapi ovog ulja u šampon ili balzam ili samo utrljati ulje u dlanove i rasporediti ga u maloj količini podjednako po celoj kosi.
Na ostrvu Tonga lokalno stanovništvo melje zrele plodove kukui oraha, pravi od toga pastu i koristi je kao šampon za kosu ili sapun za kožu.
Inače, drvo kukui oraha je zvanično nacionalno drvo Havaja. Njegovo ulje koriste i za lečenje akni i opekotina. U njihovoj tradicionalnoj kulturi bebe se mažu ovim uljem da bi se žaštitile od sunca i vode.

Kokos

Ulje od kokosa je ulje koje ima najraznovrsnije kvalitete. Hranljivo je kada se jede, al i veoma korisno kada se stavlja na kožu i kosu. Njegovi efekti štite i hidriraju kosu i kožu, a pritom i lepo miriše.

Ovo ulje može učiniti čuda za našu kosu i kožu glave. Mnogi utrljavaju malu količinu ulja u kosu pre nego što uđu u vodu. Štiti dlaku od pucanja i rascvetavanja. Dovoljno je samo malu količinu ovog ulja protrljati između dlanova i zagladiti njime kosu. Dobro je i za dugu i za kratku kosu.
Ako imate vremena za malo duži tretman, priuštite vašoj kosi poseban tropski tretman. Nanesite ulje po celoj kosi i po koži glave i držite ga tako oko 20 minuta. Potom operite kosu šamponom kako to inače i radite. Nakon toga nemojte da nanosite balzam na kosu. Videćete da vam se kosa sija i izgleda izuzetno zdravo. Ovaj tretman je odličan i protiv peruti.

Aloha sa Havaja

Da su Havaji zaista čudesni svedoči i činjenica da je kralj rokenrola, koji je veoma vodio računa o svojoj kosi, jedan deo svoje karijere posvetio ovom ostrvu. Prvi globalno emitovan koncert preko satelita je Aloha sa Havaja iz 1973. godine. Čak je napravljeno i uputstvo za Elvisovu frizuru sa ovog koncerta.

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Film Titanik je u Americi prikazan u decembru 1997. godine i mnogi su predviđali propast filma jer je bio skup, a priča je već svima bila poznata i ekranizovana nekoliko puta pre toga. A ni Leonardo tada nije bio velika zvezda, koja je punila bioskopske sale, kao...

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond se uglavnom gleda zbog akcije, dobrih automobila, gedžeta. Ali i lepih devojaka koje Bond tako lako zavodi. Pogledajte koje frizure mu pomažu u tome i naučite poneki trik kako sami da ih stilizujete. Razdeljci su večni – Šon Koneri Kako izgleda njegova...

Bob Marli i dredovi

Bob Marli i dredovi

Bob Marli je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena. Njegov uticaj na ljude svih rasa, boja ili vere je nemerljiv. Njegova revolucionarna ujedinjujuća muzika, izazivala je kolonijalizam, rasizam, borila se protiv svih „izama“ i „sizama“ kao što je pevao u...

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Kao i polucilindar i štap, kovrdžava kosa skitnice, kojeg je tumačio na filmu, uvek je bila sastavni deo njegovog karaktera. Čarli Čaplin je bio svestan njenog značaja i dok se maskirao za ulogu, njegova frizura je postala bitna koliko i brkovi. Na primer, u Kako se...