AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Nega kose tokom hladnih dana

Top 11 saveta za lepu i zdravu kosu

Svako vreme drugacije utice na kožu I kosu. Iako je zima savršena za toplu čokoladu i opuštanje uz dobru knjigu kod kuće, ne smemo previše da se opustimo, jer  suvo i hladno vreme može skroz da uništi kosu ako se ne pazi i ne preduzmu sve mere da se kosa zaštiti.

Hladno vreme je loša za kosu jer je koža glave suvlja, kosa je naelektrisana, gubi sjaj i lepršavost. Glavni krivci su hladan vazduh napolju i zagrejane prostorije. Kao i vunene kape i zimska odeća.

1. Zaštitite kosu od hladnoće, ali i od kape

Jedan od saveta je da nosite kapu kada ste napolju jer štiti vašu kosu od vetra, kiše, i snega. Ali, kao što znamo, niko ne voli da mu kapa uništi frizuru. Sjajan način da se to izbegne jeste da se kosa uvije svilenim šalom ili maramom, pre nego što se na glavu stavi udobna, topla vunena kapa. Svila sprečava da se kosa ošteti zbog kontakta sa kapom i onemogućava da se naelektriše.

Još jedan savet: koristite sprej za kosu za povećanje volumena pre nego što osušite kosu. Takođe, nosite sprej sa sobom da osvežite svoju frizuru kad skinete kapu.

Kapu nosite što je kraće moguće. Stavite je na glavu neposredno pre izlaska iz kuće i skinite je čim uđete u zatvorenu prostoriju.

2. Ne preterujte sa pranjem kose

Preporučuje se da se kosa ne pere često, ne više od dva do tri puta nedeljno. To će sprečiti kosu da se preterano isušuje. Takođe, obavezno proverite da li vam je kosa potpuno suva pre nego što izađete iz kuće. Ne samo zato što možete da se prehladite, već zato što će vlažna kosa u kombinaciji sa hladnim vazduhom dodatno oštetiti kosu i postaće ispucala i suva.

3. Ne zaboravite na frizera

Redovna šišanja su sjajan način da održavate svoju kosu zdravom tokom zime. Skraćujte krajeve na svakih 6 do 8 nedelja. Blago skraćivanje krajeva pomaže da se izbegnu suvi i  rascvetali krajevi.

4. Rešte se suvog vazduha

Jedna tajna koju mnogi kriju, a pomaže da vaša kosa izgleda dobro zimi, jeste da uložite u ovlaživač vazduha. Znamo da ste odmah pomislili da vlaga kovrdža kosu, ali kada uključite grejanje, vazduh u vašem stanu postaje izuzetno suv, tako da ovlaživač onemogućava vašoj kosi i koži da postanu suvi i izgube sjaj i kvalitet.

5. Borite se protiv peruti

Zimi je koža glave suvlja i često se javlja svrab zbog nedostatka vlage u vazduhu. To dovodi do pojave peruti i iritacije kože glave, što može da dovede i do opadanja kose. Ono što mnogi ne znaju, jeste da ovi problemi mogu lako da se reše pravilnom negom. Osim šampona protiv peruti, koji su najlakši i najbrži način da se  rešite peruti, možete sami da napravite lek. Potrebno vam je nekoliko kašika maslinovog ili kokosovog ulja i kašičica soka od limuna. Zagrejte ulje nekoliko sekundi dok ne postane toplo i pomešajte ga sa sokom od limuna. Umasirajte smesu u kožu glave i ostavite oko 20-30 minuta. Isperite šamponom i obavezno koristite balzam.

6. Naelektrisana kosa i kovrdžanje

Četka sa otvorima i mešovitim čekinjama

Jedna od stvari koje nas zimi najviše nerviraju je naelektrisana kosa. Džemperi, šalovi, rukavice i kapa kao da su se udružili protiv naše kose, praveći od naše frizure naelektrisanu čupavu masu. Da bi ste se rešili toga, koristite četke sa otvorima koje imaju mešovite čekinje (kombinaciju plastike i prirodne veprove dlake).

Sintetičke čekinje ne stvaraju naelektrisanje, raščešljavaju kosu i idealne su za gustu kosu. Prirodne čekinje daju kosi sjaj. Ovakve četke su najbolje jer odgovaraju svim tipovima kose.

7.Temperatura vode je važna

Perite kosu samo mlakom vodom, nikako vrelom, jer ona izvlači prirodna ulja koja hrane i neguju kosu.

8. Za Sjajnu i lepršavu kosu

Nedostatak vlage tokom hladnih meseci, ne samo da isušuje kožu glave i čini kosu zamršenom, već ona izgleda beživotno i bez sjaja. Češljajte kosu drvenim češljem sa širokim zupcima da bi ste je odmrsili i nanesite med na celu dužinu kose od korena do vrhova. Prekrijte kosu kapom za tuširanje, ili peškirom i ostavite oko 30 minuta. Isperite mlakom vodom. Med je odličan za zadržavanje i očuvanje vlage i pomaže da se povrate sjaj i lepršavost oštećene kose.

9. Maslinovo ulje za održavanje zdravlja kose

Zagrejte dve kafene kašike maslinovog ulja i umasirajte ga polako u kožu glave. Lagana masaža omogućava da ulje prodre duboko u koren dlake. To pomaže da koža zadrži vlagu i poboljšava cirkulaciju krvi, koja je važna da bi do folikulila dlake stigle neophodne hranljive materije. Dobra crkulacija ujedno sprečava i opadanje kose. Takođe, možete sa nekoliko kašika maslinovog ulja da premažete kosu celom dužinom, kao dubinski tretman za negu kose.

10. Ako sušite kosu fenom, radite to pravilno

Sušenje kose fenom može da bude stvarno naporno ako imate dugu kosu. Međutim, nikada nemojte da vezujete kosu u rep ili punđu dok je još vlažna. Vlažna kosa i glava mogu da dovedu do brojnih problema, kao što su pojava peruti, ispucala kosa i rascvetali krajevi.

Takođe, nemojte da trljate kosu peškirom i da je tako sušite jer će trenje da ošteti kosu. Najbolje je da nežno iscedite višak vlage iz kose peškirom, i da koristite fen podešen na hladno duvanje. Ako koristite topao vazduh da sušite kosu, kako biste je brže osušili, pobrinite se da držite fen bar 15 cm udaljen od kose.

Držite fen dalje od kose

11. Koristite balzam

Kosi je tokom zime potrebna vlaga, zato je korišćenje balzama jedna od glavnih stvari u nezi kose tokom ovog godišnjeg doba. Važno je da koristite balzam pri svakom pranju kose. Nasapunjajte kosu i skroz je isperite. Kada ste isprali sav šampon počnite da nanosite balzam od sredine ka krajevima. Naročito obratite pažnju na krajeve jer je to najstariji i najoštećeniji deo vaše kose. Ostavite balzam nekoliko minuta i isperite kosu mlakom ili hladnom vodom. Savetuje se da krajeve isperete hladnom vodom, jer će to zadržati vlagu i učiniti da kosa bude meka i sjajna.

Primenjujte redovno ove savete dok negujete kosu i nećete ni primetiti da je zima došla. Malo dodatne nege može da učini veliku stvar za zdravlje vase kose.

Isprobajte naše savete i kažite nam u komentarima kakvo je bilo vase iskustvo sa negom kose ove zime.

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Film Titanik je u Americi prikazan u decembru 1997. godine i mnogi su predviđali propast filma jer je bio skup, a priča je već svima bila poznata i ekranizovana nekoliko puta pre toga. A ni Leonardo tada nije bio velika zvezda, koja je punila bioskopske sale, kao...

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond se uglavnom gleda zbog akcije, dobrih automobila, gedžeta. Ali i lepih devojaka koje Bond tako lako zavodi. Pogledajte koje frizure mu pomažu u tome i naučite poneki trik kako sami da ih stilizujete. Razdeljci su večni – Šon Koneri Kako izgleda njegova...

Bob Marli i dredovi

Bob Marli i dredovi

Bob Marli je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena. Njegov uticaj na ljude svih rasa, boja ili vere je nemerljiv. Njegova revolucionarna ujedinjujuća muzika, izazivala je kolonijalizam, rasizam, borila se protiv svih „izama“ i „sizama“ kao što je pevao u...

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Kao i polucilindar i štap, kovrdžava kosa skitnice, kojeg je tumačio na filmu, uvek je bila sastavni deo njegovog karaktera. Čarli Čaplin je bio svestan njenog značaja i dok se maskirao za ulogu, njegova frizura je postala bitna koliko i brkovi. Na primer, u Kako se...