AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Opadanje kose u jesen – problem za koji postoji naučno objašnjenje

Pojačano opadanje kose u jesen za mnoge predstavlja problem. Ovo godišnje doba ne donosi samo opadanje lišća sa drveća, već i kose sa glave. Kada kroz prozor gledamo drveće u parkovima i na ulici, vidimo da se godišnje doba promenilo i da je jesen zaista stigla. Dok hodamo, gomila opalog lišća je razbacana oko nas i možemo da vidimo paralelu između onoga što je oko nas i u nama.
Opadanje kose u jesen
Može da se manifestuje na više načina: nakon češljanja, na češlju ili četki, ostaje više dlaka nego obično. Nakon pranja kose ostaje veća količina dlaka u kadi. Na jastuku, takođe, ujutru, kada se probudimo, može da se vidi veći broj opalih dlaka nego inače.
Mnoge, koji se plaše gubitka i proređivanja kose, može da zabrine da gube kosu brže nego što su mislili. Ali ne treba očajavati. Ovo pojačano opadanje kose u jesen (oktobar i novembar) je potpuno prirodno, kao što je opadanje lišća prirodno za drveće.
Naučna istraživanja jesenjeg opadanja kose
Studija švedskih naučnika objavljena u časopisu za dermatologiju iz 2010. godine, pokazuje da su naučnici šest godina pratili više od 800 žena i da su sve gubile više kose tokom jeseni. Da bismo razumeli zašto se ovo dešava trebalo bi da razumemo prirodan rast kose.

Ciklus rasta kose
Prirodni ciklus rasta kose (anagen) traje između 2-6 godina. U svakom trenutku oko 90% naše kose raste, dok se ostatak, uglavnom, nalazi u fazi mirovanja (telogen). Nakon što je dlaka opala, naši folikuli kose miruju oko 3 meseca pre nego što se ceo proces ponovi.

Ono što su naučnici otkrili jeste da su ove žene imale najveću količinu kose u fazi mirovanja tokom jula, tako da u jesen (sredinom oktobra i u novembru), nakon što je kosa mirovala, počinje opadanje. Nakon jeseni, folikuli još malo miruju pre nego što nova kosa počne da raste.
Ovaj obrazac rasta i opadanja kose se smatra evolucionim: telo zadržava kosu da zaštiti glavu od letnjeg sunca i ultraljubičastog zračenja.
Ciklus opadanja i obnove je potpuno prirodan. Naravno, postoje mnogi drugi faktori koji mogu da doprinesu neprirodnom opadanju kose.
Kako testrati da li je opadanje kose sezonsko?
Raširite prste, stavite kosu između njih i povucite je od korena do vrhova pramenova. Uradite to po celoj glavi i stavite sve dlake koje su otpale na beli papir.
Ako imate manje od 10 dlaka, sve je u redu, i vaše opadanje je sasvim normalno.
Ako imate 10-15 dlaka verovatno patite od sezonskog opadanje kose. Nemojte da se previše brinete, to će proći.
Ako imate više od 15 dlaka onda vaše opadanje može da se poveže sa nečim što nije samo vezano za sezonsko opadanje kose.
Šta još dovodi do opadanja kose u jesen?
U jesen kosa može da opada i zato što smo je preforsirali tokom leta. Sunce, so, hlor, pegle za kosu… sve to zahteva dosta nege da bi kosa opet bila zdrava i kvalitetna.
Za početak:
– masirajte glavu tokom pranja kose
– redovno koristite balzam za kosu
-stavljajte pakovanja sa uljima (maslinovo, kokosovo)
– ošišajte uništene pramenove
-probajte da se ne nervirate mnogo
– zdravo se hranite

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Film Titanik je u Americi prikazan u decembru 1997. godine i mnogi su predviđali propast filma jer je bio skup, a priča je već svima bila poznata i ekranizovana nekoliko puta pre toga. A ni Leonardo tada nije bio velika zvezda, koja je punila bioskopske sale, kao...

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond se uglavnom gleda zbog akcije, dobrih automobila, gedžeta. Ali i lepih devojaka koje Bond tako lako zavodi. Pogledajte koje frizure mu pomažu u tome i naučite poneki trik kako sami da ih stilizujete. Razdeljci su večni – Šon Koneri Kako izgleda njegova...

Bob Marli i dredovi

Bob Marli i dredovi

Bob Marli je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena. Njegov uticaj na ljude svih rasa, boja ili vere je nemerljiv. Njegova revolucionarna ujedinjujuća muzika, izazivala je kolonijalizam, rasizam, borila se protiv svih „izama“ i „sizama“ kao što je pevao u...

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Kao i polucilindar i štap, kovrdžava kosa skitnice, kojeg je tumačio na filmu, uvek je bila sastavni deo njegovog karaktera. Čarli Čaplin je bio svestan njenog značaja i dok se maskirao za ulogu, njegova frizura je postala bitna koliko i brkovi. Na primer, u Kako se...