AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Šišanje i pranje kose u svemiru

Samo zato što lebde u mikrogravitaciji u orbiti kružeći iznad zemlje to ne znači da astronauti ne žele da izgledaju najbolje što mogu.
U videu koji je objavila evropska svemirska agencija, Italijanka Samanta Kristofeti je prikazana u poseti “’Chez Terry” improvizovanom frizerskom salonu na međunarodnoj svemirskoj stanici.

Dok joj njen kolega Teri Virst stilizuje frizuru, astronaut Anton Škaplerov je prikazan kako prati makaze sa vakumom da bi uhvatio otpatke nastale prilikom šišanja.Na snimku se vidi da se Samanta drži za šipke na zidu kako bi bila mirna. Virts i Škaplerov lebde oko nje.

Pranje kose
U svemiru astronauti koriste šampon koji se ne ispira, a nanose ga koristeći peškir kojim intenzivno trljaju kosu i kožu glave a potom koriste peškir i da obrišu kosu.
Vakum je neophodan da bi se osigurali da dlake ne lebde okolo po svemirskoj stanici. One ne smeju ni da padnu sa peškira, jer dlake koje lebde naokolo mogu da budu opasne po zdravlje, s obzirom na to da mogu da se udahnu ili da upadnu u oči.
Dlake mogu da zapuše filtere i da utiču na cirkulaciju vazduha i filtraciju.Prošle godine astronauti su pokazali i koliko nezgodno može biti pranje duge kose u svemiru.

Astronautkinja Karen Niberg je demonstrirala ovaj poduhvat.Ona ima dugu plavu kosu i mnogi su je pitali kako je pere dok je u svemiru.

Na videu se vidi da Karen stavlja vodu na glavu, boreći sa nekoliko pobeglih mehurića, potom dodaje šampon koji se ne ispira. Sredstva koja koristi su zakačena za zid iza nje kako ne bi “pobegla”, potom briše peškirom kosu i tako je suši.

Štednja vode
Tamo se voda ne rasipa. Suši se na glavi, sakuplja sistemom za ventilaciju koji je vraća kao kondenzovanu i potom pijaću vodu.
U svemiru voda prijanja uz telo umesto da teče niz njega, tako da astronauti koriste sunđere prilikom tuširanja, a i vode nema u izobilju pa je korišćenje sunđera dobro i zbog štednje (nešto što bi smo i mi na zemlji trebali da primenjujemo ako ćemo da mislimo na našu planetu).

Brijanje
Brijanje u svemiru je slično brijanju na zemlji. Astronauti samo moraju da budu pažljivi da dlake ne završe u vazduhu kao i kod šišanja. Briju se koristeći penu ili električni brijač, koji većina preferira jer im nije potrebna voda, a vakum automatski sakuplja dlake.

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Film Titanik je u Americi prikazan u decembru 1997. godine i mnogi su predviđali propast filma jer je bio skup, a priča je već svima bila poznata i ekranizovana nekoliko puta pre toga. A ni Leonardo tada nije bio velika zvezda, koja je punila bioskopske sale, kao...

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond se uglavnom gleda zbog akcije, dobrih automobila, gedžeta. Ali i lepih devojaka koje Bond tako lako zavodi. Pogledajte koje frizure mu pomažu u tome i naučite poneki trik kako sami da ih stilizujete. Razdeljci su večni – Šon Koneri Kako izgleda njegova...

Bob Marli i dredovi

Bob Marli i dredovi

Bob Marli je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena. Njegov uticaj na ljude svih rasa, boja ili vere je nemerljiv. Njegova revolucionarna ujedinjujuća muzika, izazivala je kolonijalizam, rasizam, borila se protiv svih „izama“ i „sizama“ kao što je pevao u...

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Kao i polucilindar i štap, kovrdžava kosa skitnice, kojeg je tumačio na filmu, uvek je bila sastavni deo njegovog karaktera. Čarli Čaplin je bio svestan njenog značaja i dok se maskirao za ulogu, njegova frizura je postala bitna koliko i brkovi. Na primer, u Kako se...