AKTUELNO

HAIR STORY

INTERVJU

VAŠE PRIČE

Tajna Elvisove kose

Plavi Elvis – Jedna tajna Elvisove kose je boja!
Ono što je manje poznato za Elvisa je da je on prirodno imao plavu kosu! Njegova karakteristično crna kosa je u stvari rezultat farbanja. Počeo je da farba kosu kako bi izgledao provokativnije i modernije. Da bi dobio željenu boju kombinovao je crnu i braon farbu. Elvis je, takođe, priznao da je u mladosti sam farbao kosu crnom kremom za obuću.

Šišanje Elvisa
Kada je Elvis primljen u vojsku, 24. maja 1958. godine morao je da se ošiša. On je kao i svi drugi mladići morao da prođe preglede i razne testove, ali uopšte se nije postavljalo pitanje da li će ih proći, već šta će biti sa njegovom frizurom. Čak su i pravnici istraživali da li pevač može da bude oslobođen obaveze šišanja na kratko i da li će moći da zadrži zulufe i pompadour frizuru.
Iako se vojska nije zvanično izjasnila, ipak je rešeno da pevač ne dobije nikakav poseban tretman. Nakon šišanja moglo je da se zaključi da ova promena nije pogoršala Elvisov izgled, naprotiv. Dve godine kasnije, kada je vodnik Prisli napustio vojsku, objavio je da su, iako se on vraća rokenrolu, zulufi nestali zauvek.

Pompadur frizura
Zaštitni znak Elvisa je njegova pompadur frizura. Ona je nazvana po Madam Pompadur (1721–1764), ljubavnici kralja Luja XV. Razne varijante ove frizure nose muškarci, žene, deca, a osnova je kosa podignuta od lica visoko iznad čela, a ponekad i bočno i pozadi.

Nakon početne popularnosti među modernim ženama iz 18. veka, stil je oživeo kao deo Izgleda takozvane Gibson devojke i trajao do I sv. rata. 40-ih godina se opet vraća u modu, a od 50-ih ove frizure nose i muškarci. Među najpoznatijim je bio i Elvis Prisli.

Danas je pompadour frizura često viđena na muškarcima, od Bekama, Bibera, pa do Šon Pena i Džordža Klunija. U kombinaciji sa bradom i određenim stilom oblačenja, eto je i na hipsterima.

Elvisov frizer
Šta je tajna Elvisove kose saznajemo od njegovog frizera Lerija Gelera. Geler je 1964. godine otvorio prvi frizerski salon za muškarce u Holivudu. Ubrzo su mu mušterije postale Marlon Brando, Rok Hadson, Stiv Mekvin, ali Geler je napustio posao čim je dobio ponudu da bude Elvisov lični frizer i da ga prati na svim snimanjima i koncertima. Neprekidno su bili zajedno kako bi Elvisova kosa izgledala savršeno u svakom trenutku.
Geler je pravio razne preparate za Elvisa, išao bi u radnje sa zdravom hranom i pravio bi mu šampone sa aloja verom i drugim biljkama i ubacivao bi u njih vitaminske kapsule. Elvis mu je jednom prilikom rekao: “Možeš sa mojom kosom da radiš šta god hoćeš ali osiguraj jednu stvar– da je zadržim!”
Postojala je dnevna rutina kojom je negovao Elvisovu kosu. Geler bi mu svakodnevno nakon pranja kose masirao glavu nekoliko minuta, onda bi mu češljao kosu tako što bi najmanje 50, 60 puta prošao češljem kroz nju. Bilo mu je jako važno da održava Elvisovu kosu zdravom. Koristio je vitamin E i jojobino ulje (koje imate i u našem balzamu za regeneraciju kose). Lakom za kosu bi učvrstio frizuru, ali bi kombinovao različite lakove da ne bi isušio kosu. Farbao mu je kosu svake dve, tri nedelje.
O čemu su njih dvojica pričala tokom svih tih friziranja? “Razgovarali smo o religiji, filozofiji, knjigama, životu, o svemu i svačemu. Elvis je imao sve”, kaže Geler, “Bio je izuzetan čovek. Imao je divne oči, sjajan glas, fanove u izobilju. Imao je, takođe, i fenomenalnu kosu”.

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Titanik frizura Leonarda Dikaprija – Najopasnija frizura na svetu

Film Titanik je u Americi prikazan u decembru 1997. godine i mnogi su predviđali propast filma jer je bio skup, a priča je već svima bila poznata i ekranizovana nekoliko puta pre toga. A ni Leonardo tada nije bio velika zvezda, koja je punila bioskopske sale, kao...

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond – Dozvola za frizuru

Džejms Bond se uglavnom gleda zbog akcije, dobrih automobila, gedžeta. Ali i lepih devojaka koje Bond tako lako zavodi. Pogledajte koje frizure mu pomažu u tome i naučite poneki trik kako sami da ih stilizujete. Razdeljci su večni – Šon Koneri Kako izgleda njegova...

Bob Marli i dredovi

Bob Marli i dredovi

Bob Marli je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena. Njegov uticaj na ljude svih rasa, boja ili vere je nemerljiv. Njegova revolucionarna ujedinjujuća muzika, izazivala je kolonijalizam, rasizam, borila se protiv svih „izama“ i „sizama“ kao što je pevao u...

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

Kao i polucilindar i štap, kovrdžava kosa skitnice, kojeg je tumačio na filmu, uvek je bila sastavni deo njegovog karaktera. Čarli Čaplin je bio svestan njenog značaja i dok se maskirao za ulogu, njegova frizura je postala bitna koliko i brkovi. Na primer, u Kako se...